W.N. van der Sluys

W.N. van der Sluys is geboren in Amsterdam op 2 juli 1907. Na de lagere en middelbare school deed hij examens in Frans, Duits, Engels en Spaans. Daarna had hij verschillende banen. Eerst in de farmaceutische industrie, waar hij kennis maakte met de reclame. Daarna werkte hij op technisch gebied. Uiteindelijk werd hij directeur van een metallurgisch bedrijf. (Metallurgie is het scheiden van de metalen uit hun ertsen.)

Toen hij zeven jaar werd, kreeg hij het boek Frits van Duuren. Dit boek was geschreven door Chr. van Abkoude en werd uitgegeven door Uitgeverij Kluitman. Van der Sluys las het boek niet alleen een paar keer, maar hij tekende ook alle illustraties na. Hij ontdekte dat hij schrijven heel leuk vond.

Met het schrijven voor kinderen begon hij pas echt toen hij als een soort bijbaan redacteur van een jeugdtijdschrift werd. Wát hij ook deed om leuke, gewone jeugdverhalen in handen te krijgen, het lukte gewoon niet. Óf de verhalen waren veel te gewelddadig, of de braafheid droop er juist van af. Hierdoor kreeg hij een idee. Als kind wilde hij treinmachinist worden, Misschien kon hij daar iets mee. Hij belde de publiciteitsafdeling van de NS, en kreeg toestemming om een week lang op allerlei treinen mee te crossen door het land. Vlak daarna schreef hij zijn eerste boek: 1000 kilometer op de groene Jumbo.

Nu kreeg W. van der Sluys de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef een boek over de radio, een boek over reclame, hij vertaalde boeken uit het Engels in het Nederlands, en hij schreef, omdat hij altijd veel gevaren had, boeken over de zee- en sleepvaart.

Bron: Kluitman.nl

Het avontuurlijke en vrije leven op zee trekt vele Hollandse Jongens.
In dit boek maakt stuurmansleerling Kees Pronk zijn eerste reis op een oud vrachtschip de "Walrus". Een schip dat alle zeeën heeft bevaren en ruikt naar teer, olie en het zoute water.
Met een kapitein, de "ouwe", en de bemanning die van wanten weten en als het moet bereid zijn hun leven te riskeren.
Kees en zijn maat Johnnie bewijzen uit het goede hout te zijn gesneden tijdens een scheepsbrand en een angstige redding op volle zee.
Wanneer de eerste reis van Kees Pronk erop zit, is hij een kerel geworden. Een zeeman zoals zovelen, die ook heden ten dage nog fier het rood, wit en blauw uitdragen over de wereldzeeën!

Uit: Met de Walrus 't zeegat uit.

De uitgaven van D.108 brandt is verschillende keren heruitgegeven, en iedere keer zijn er aanpassingen zoals: nieuwe foto's, de ene keer tijdens het verhaal, de andere keer helemaal achter in. Ook is het uitgegeven met een licht andere titel(Brand in de D.trein J 1027)

J 0027 D.108 brandt, later herdrukt als J 1027
J 0094 De vliegende schotel van Professor Lepidus, later herdrukt als J 1094
J 1260 Zeesleper, vast die tros
J 1304 Windkracht 10
J 1370 De kunstmaan van Professor Lepidus ? Weet niet of dit klopt, ik zoek nog naar een antwoord
J 5560 Met de Walrus 't zeegat uit...*

*Sneeuwbalserie

De illustraties zijn van de hand van Gerard van Staaten, Reint de Jonge en Jan F. Rodrigo

Covers

 
       
           
           
           

 


 

 


 

 

  

About this site. Dit is een verzamelsite over jeugdpockets.
En GEEN verkoop site, als ik iets verkoop doe ik dat op Marktplaats of op een andere Verkoop site.

Jeugdpockets.nl